Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood..
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood..

Ελάτε μαζί μας στο εκπληκτικό ταξίδι για την εκμάθηση της μαγείας
 
ΦόρουμLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 Η προέλευση των ονομάτων των μηνών

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
neraida
Βασιλιάς/ισσα
Βασιλιάς/ισσα
neraida


Αριθμός μηνυμάτων : 3319
Ημερομηνία εγγραφής : 10/05/2010

Η προέλευση των ονομάτων των μηνών  Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η προέλευση των ονομάτων των μηνών    Η προέλευση των ονομάτων των μηνών  I_icon_minitimeΚυρ Αυγ 29, 2010 7:51 pm

Δεν ηξερα σε ποια ενοτητα ηταν καλυτερα να το περασω...
Οποτε το περναω εδω... Rolling Eyes


Στην αρχαιότητα πρώτος μήνας του έτους από διάφορους λαούς θεωρούνταν ο Σεπτέμβριος ή ο Μάρτιος. Ο Ιανουάριος θεωρήθηκε ως ο πρώτος μήνας του έτους από το έτος 152 π.Χ., όταν καθιερώθηκε οι Ρωμαίοι διοικητές να αναλαμβάνουν τα ετήσια καθήκοντά τους.

Τα ονόματα των μηνών που έχουν διασωθεί ως τις ημέρες μας έλκουν την καταγωγή τους από την Ρώμη, διότι το Ρωμαϊκό κράτος διέσωσε το ημερολόγιο σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.

Ο πρώτος μήνας του έτους, ο Ιανουάριος, ο οποίος αποτελούσε μετά την χειμερινή μετατροπή του ηλίου την μετάβαση στο νέο έτος, ήταν αφιερωμένος στον θεό Ιανό. Ο Ιανός ήταν ένας ρωμαϊκός θεός, διπλοπρόσωπος- με πρόσωπο δηλαδή στο μπροστινό και στο πίσω μέρος της κεφαλής- και ήταν ο Θεός που συμβόλιζε την αρχή και το τέλος.

Ο μήνας Φεβρουάριος έλαβε το όνομά του από το ρήμα « februare » που στα λατινικά σημαίνει «καθαίρω», «τελώ καθαρμούς». K ατά την διάρκεια αυτού του μηνός, οι Ρωμαίοι τελούσαν με πολύ μεγάλη αρχαιοπρέπεια καθαρμούς για όλην την αυτοκρατορία. Ηταν οι τελετές με τις οποίες εξαγνιζόταν κάθε μιαρή πράξη που είχε τελεστεί κατά την διάρκεια τους έτους στην A υτοκρατορία.

Ο Μάρτιος οφείλει το όνομά του στον πολεμικό Θεό των Ρωμαίων με το όνομα Μ ars , ¶ρης δηλαδή. Ο Θεός όμως αυτός ήταν και Θεός της ευετηρίας, της καλής χρονιάς δηλαδή. Η άνοιξη πάντοτε εθεωρείτο η αρχή του χρόνου, εφόσον κατ' αυτήν αρχίζουν για πρώτη φορά να βλασταίνουν τα δέντρα. Οι Ρωμαίοι λοιπόν πίστευαν ότι ο Θεός Mars έπνεε μαζί με τους εαρινούς ανέμους στους αγρούς και ευνοούσε την ανάπτυξη της βλαστήσεως.

Ο Απρίλιος προέρχεται από το ρωμαϊκό ρήμα « aperire » που σημαίνει «ανοίγω». Οπως ακριβώς ανοίγουν, ανθίζουν δηλαδή, τα φυτά και τα δέντρα.

Για τον Μάϊο έχουμε δύο ετυμολογίες : η πρώτη συνδέεται με το λατινικό επίθετο «magis» το οποίο σημαίνει «περισσότερο». Διότι κανείς παρατηρεί καθημερινά τα σιτηρά και τα λαχανικά να μεγαλώνουν και να αυξάνει περισσότερο η καρποφορία τους. Σύμφωνα με τη δεύτερη ετυμολογία, ο Μάϊος συνδέεται με την θεά «Μαία», μητέρα του Ερμού. Το όνομα αυτό παρέλαβε το ρωμαϊκό πάνθεον αυτούσιο από το αρχαίο Ελληνικό «Μαία».

Ο Ιούνιος, πρώτος μήνας του θέρους, αφιερώθηκε στην ρωμαϊκή θεά « Juno » και όχι τυχαία. Η θεά αυτή είναι η θεά του γάμου, όπως ακριβώς στην ελληνική μυθολογία συνέβαινε με την θεά Ήρα. Η θεά Juno αντιπροσώπευε την κατάκτηση της νεανικής ωριμότητας. Όταν ο Ανθρωπος είναι έτοιμος και ώριμος να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στην ανάπτυξη και στην εξέλιξή του και να τελέσει τους γάμους του ώστε να φτιάξει την δική του οικογένεια. Γι' αυτό η Juno , θεωρήθηκε κατάλληλη για να αντιπροσωπεύσει την ωριμότητα των σιτηρών και των καρπών τώρα που πλησιάζει ο θερισμός τους.

Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι από τους 6 πρώτους μήνες του ρωμαϊκού ημερολογίου στους οποίους αναφερθήκαμε οι 4 τελευταίοι, δηλαδή οι Μάρτιος, Απρίλιος, Μάϊος, Ιούνιος έχουν σχέση με την Γεωργία και την βλάστηση της γης. Δεν είναι τυχαίο αν σκεφτούμε ότι εκείνη την εποχή η οικονομία στηριζόταν κυρίως στην ανάπτυξη της Γεωργίας. Οι άνθρωποι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ρώμη προσπαθούσαν να έχουν ευνοϊκή την ενέργεια του Θεού για το καλό της ετήσιας σοδειάς ώστε να μην πάει χαμένος ο γεωργικός μόχθος. Ετσι ακόμη και με τα ονόματα των μηνών, προσπαθούσαν να επιτύχουν την καρποφορία της φύσεως προς ώφελός τους. Τώρα που ο καρπός ωρίμασε και είναι έτοιμος να θεριστεί δεν έχουν ανάγκη από την επίκληση κάποιας δυνάμεως ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός τους και έτσι οι δύο επόμενοι μήνες πήραν τα ονόματα δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων της ρωμαϊκής πολιτικής.

Ο Ιούλιος πήρε το όνομά του από τον Ιούλιο Καίσαρα εξαιτίας της καθιερώσεως επί των ημερών του, ενός νέου ημερολογίου που πήρε και το όνομά του «Ιουλιανό ημερολόγιο».

Ο Αύγουστος οφείλει το όνομά του στον Οκταβιανό, τον πρώτο αυτοκράτωρα ο οποίος έλαβε τον τίτλο Augustus που σημαίνει σεβαστός.

Οι επόμενοι μήνες του ρωμαϊκού ημερολογίου έλαβαν τα ονόματά τους από την αριθμητική σειρά που έχουν μέσα σε αυτό. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο έβδομος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου και έλαβε το όνομά του από το «septem».

Ό λατινικός αριθμός «septem» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό επτά.

(Το επτά παίρνει δασεία η οποία μετετράπη σε s , h ή f στα λατινικά και από εκεί σε όλες τις λατινογενείς γλώσσες.) Αντιστοίχως, ο Οκτώβριος ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν ο όγδοος μήνας στην σειρά από το ελληνικό Οκτώ. Το ίδιο συνέβει και με τον Νοέμβριο, όνομα το οποίο παράγεται από το λατινικό αριθμητικό « novem » και το οποίο προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό εννέα. Από το ελληνικό δέκα προήλθε στα λατινικά το αριθμητικό « decem » και από εδώ ο μήνας Δεκέμβριος. Ο Δεκέμβριος είναι ο δέκατος μήνας του ρωμαϊκού ημερολογίου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Η προέλευση των ονομάτων των μηνών
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Τι σημαινει Τετραγράμματο Σαβαόθ ή Αδωνάι Σαβαόθ ..

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood.. :: Κανόνες για τη χρήση του Dragon Blood :: Καθιστικό του Δρακόσπιτου-
Μετάβαση σε:  
Forumgreek.com | ©phpBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Αναφορά κατάχρησης | Πρόσφατες συζητήσεις