Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood..

Ελάτε μαζί μας στο εκπληκτικό ταξίδι για την εκμάθηση της μαγείας
 
ΦόρουμΕγγραφήΣύνδεση

Μοιραστείτε
 

 Θυμίαμα: Στύραξ Θεότητα:Εκατη

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Ηλιος
Βασιλιάς/ισσα
Βασιλιάς/ισσα
Ηλιος

Αριθμός μηνυμάτων : 3627
Ημερομηνία εγγραφής : 13/09/2010
Ασχολίες : Μητέρα

Θυμίαμα: Στύραξ Θεότητα:Εκατη Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Θυμίαμα: Στύραξ Θεότητα:Εκατη   Θυμίαμα: Στύραξ Θεότητα:Εκατη I_icon_minitimeΤετ Ιουλ 06, 2011 7:14 am

Στερεοποιημένο ρετσίνι του δενδρου Στύρακος κατα την αρχαιότητα στη βοτανολογία το συνανταμε με το ονομα υγράμβαρις και ανήκει στην οικογένεια των πλατανοειδων.Και σήμερα η καλύτερη ποιότητα μας ερχεται απο την Συρία.Φυτό αυτοφυές φυλλοβόλο που φτανει σε υψος δέκα μέτρων.
Οι μαγοι το εκαιγαν πάντοτε βράδυ ιδιαίτερα τις νύχτες με Πανσέληνο σε τρίστρατα επικαλούμενοι την Εκατη.


Θεά Εκάτη
Χθόνια θεότητα που εξουσίαζε τις ψυχές των νεκρών αλλα και η τρομερή θεά της Μαγείας αφου εξουσίαζε ολα τα ουράνια σωματα ,τα κακοποιά πνεύματα τα φαντασματα και τα τέρατα του Αδη.
Η προέλευση της χανεται μέσα στους μύθους.Κόρη του Δια και της Ηρας...κόρη της Δήμητρας...αλλοι θεωρούσαν πατερα της τον Ταρταρο ή τον Πέρση με μητέρα την Τιτανίδα Αστέρια.Ο Ησίοδος [θεογ..411] γραφει 'οι Τιτάνες την λατρευαν στον ουρανο,την γην και την θάλασσα.'
Προστάτιδα των μάγων και θεα της Μαγείας.Οι μαγοι ακριβώς τα μεσάνυχτα με πανσέληνο εβγαιναν να μαζέψουν τα φυτά που θα χρησιμοποιούσαν μουρμουρίζοντας δεήσεις στη θεά μιάς και την θεωρουσαν και θεά της σεληνης ταυτιζόμενη με την Αρτέμιδα.
Οι πιστοί της την ονόμαζαν Ενοδία διότι περιπλανάτω στους σκοτεινούς δρομους[εν-οδιος].Αίνοδία που σημαινει τρομερη και φοβερη [αίνοθεν και αίνως επίρ.=τρομερώτατα αλλα και αινοδότειρα=πρόξενος κακών]Αλλη προσφωνηση ήταν τριοδίτις[για τις εμφανίσεις της στο σημείο που ενώνονται τρεις δρόμοι και Τυμβιδία αυτη που εμφανίζεται στους τάφους.
Η μορφη που της έδιναν ήταν φρικτή.Οφιόθριξ δηλαδη είχε φιδια αντι για τρίχες και Οφιόπους.Τριμορφος και Τρισώματη ειχε τρια κεφάλια και τρια σώματα υποστήριζαν οτι το ενα κεφάλι ήταν αλόγου ,το άλλο σκύλου και το τρίτο λιονταριού.Για τους μυστες ο συμβολισμος αυτός ηταν οι τρεις φάσεις της Σελήνης.
Το όνομα της για οσους μιλούσαν την ιωνική διάλεκτο προφεροταν και γραφόταν ως ΗΕΚΑΤΗ[Χεκάτη] ενω οσοι μιλούσαν την δωρική αιολική και κρητικη διάλεκτο την έλεγαν ΗΕΚΑΤΑ[Χεκάτα] Ακομα υποστιρίζεται οτι το ονομα της ειναι το θηλυκό του Έκατος πανάρχαιο επίθετο του Απόλλωνος μιας και εκεινη απο τα βαθη του ουρανού δινει το φως της σελήνης.Ωρισμενοι οτι το αρχικό της ονομα ήταν Βένδις [βένθος =βάθος].
Σύμβολα της Τρίμορφης Εκάτης εθεωρούντο τα φίδια,οι σκύλοι,οι δάδες, τα εγχειρίδια και τα κλειδιά.
Η Εκατη δεν εμφανιζόταν στους ανθρώπους συχνά ούτε τους βοηθούσε προσωπικά αλλα επέτρεπε στα κακοποιά πνευματα ,στα φάσματα,στα τέρατα του Αδη και στους κακους δαιμονες που εξουσίαζε να βοηθήσουν την μαγεία των πιστών της. Σπάνια υλοποιείτο αλλά οσες φορές την εβλεπαν ήταν τοσο τρομερή η εμφάνιση της που οι ανθρωποι δεν άντεχαν και πεθαιναν.

Στις επικλήσεις [μέσον της νυχτός]οι οποιες κρατουσαν μεχρι να αρχίσει το Λυκαυγές στην αρχη θυσίαζαν ζώα με μαυρο τριχωμα κατα προτίμηση σκύλους και αμνάδες[προβατα θηλυκά]έχοντας τα πρόσωπα τους σκεπασμένα ολοι οι παρόντες ενώ έπρεπε να φορουν απαραίτητα γιά φυλαχτό το 'περίαπτον μώλυ'. Και ενω το θυμίαμα της ειναι ο Στύραξ οταν εκαναν επίκληση στη χθόνια υπόσταση της έκαιγαν κυπαρισσόφυλλα και νάρκισσους ως ιερά φυτά του Αδη,εράντιζαν το βωμό με χυμό απο ασφόδελους οι οποίοι είχαν κοπεί από ταφους νεκρών.
Προσέφεραν μέλι και κερήθρες στη θεά και αυτο δεν πρεπει να μας κανει εντύπωση γιατί Μέλισα εκτος απο το έντομο ονόμαζαν στην αρχαία Ελλαδα τη ιέρεια της Δήμητρας και της Αρτέμιδος. Ακόμα και ο Αρχιερέας της Εφεσίας Αρτέμιδος ωνομάζετο Εσσήν που σημαίνει ο βασιλιάς των μελισσών.Το μέλι ηταν λοιπόν απαραίτητο στις τελετουργίες της θεάς λόγω της ένωσης της με την Δημητρα και την Αρτεμη.

Επίκληση Εκατης
Τιν γαρ ποταείσομαι άσυχα δαίμων,τα χθόνια θ' Εκάτα,ταν και σκύλακες τρομέοντι ερχομέναν νεκύων ανά τ' ήρια και μέλαν αίμα.Χαιρ' Εκάτα δασπλήτι,και ες τέλον άμμιν οπάδει,φάρμακα ταυτ' έρδοισα χεείονα μήτε τι Κίρκας μήτε τι Μηδείας μήτε ξανθάς Περιμήδας.

Γιά σένα τραγουδώ δαιμόνιο,χθόνια Εκατη που φτάνεις απο της γης τα βάθη και πάνω από τους νεκρούς περνάς,διαβαίνεις τα μνήματα και τις λιμνες τις μαυρες των αιμάτων που οι σκύλοι σαν σε καταλαβουν τρεμουλιάζουν.Χαίρε Εκάτη φοβερή,κάνε με την βοηθεια σου τα μαγικά μου να στεριώσουν,να μη βρεθουν χειρότερα από τα μάγια της Κιρκης ,ούτε της Μήδειας και της ξανθωπής Περιμήδας.

Υμνος Εκάτης.

Εινοδίην Εκάτην κλήζω,τριοδίτην έραννην,ουράνιην,χθόνιην τε και ειναλίην κροκόπεπλον,τυμβιδίην,ψυχαίς νεκύων μέτα βακχευουσαν Περσείαν,φιλέρημον,αγαλλομένην ελάφοισιν,νυκτερίην,σκυκίτιν,αμαιμάκετον βασιλείαν ταυροπόλον,παντός κόσμου κλειδούχον άνασσαν,ηγεμόνην,νυμφην,κουροτρόφον,ουρεσιφοίτιν, λισσομένοις κουρήν τελεταίς οσίησι παρείναι,βουκόλω ευμενέουσαν αει κεχαρηότι θυμώ.


Την Εκάτη εξυμνώ,που την λατρεύουν στας οδούς και στας τριόδους,την επέραστη,την ουράνιαν και την επίγειον και την θαλασσινήν που έχει κίτρινο πέπλο,
αυτήν που φροντίζει γιά τους νεκρούς και που ειναι ενθουσιασμένη ανάμεσα στις ψυχές των νεκρών,την Πέρσειαν,αυτήν που αγαπά την ερημιά και ευφραίνεται με τα ελάφια,την νυχτερινήν,την προστάτιδα των σκύλων,την ακαταμάχητη βασίλισσα την οδηγό,τη νύμφη,αυτή που ανατρέφει παιδιά και που περιφέρεται στα βουνά,αυτήν που θηρεύει ταύρους, που έχει τα κλειδιά όλου του κόσμου, αυτη τη κόρη ας παρακαλέσουμε να παρευρεθεί με ευμενή διάθεση προς τον ηγέτη και με χαρούμενη καρδιά.
Πηγές:Τα Ορφικά Εκδόσεις Εγκυκλοπαίδειας του Ήλιου.
Ησίοδος Εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος
Μύστες και Μάγοι στην Αρχαια Ελλαδα
Εκδόσεις Νέα θέσις.


_________________
Η ζωή είναι τραγωδία για όσους αισθάνονται αλλά κωμωδία για όσους σκέφτονται....
Horace Walpole
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ομίχλη
Έμπειρος Στρατιώτης
Έμπειρος Στρατιώτης
Ομίχλη

Αριθμός μηνυμάτων : 263
Ημερομηνία εγγραφής : 30/09/2011

Θυμίαμα: Στύραξ Θεότητα:Εκατη Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Θυμίαμα: Στύραξ Θεότητα:Εκατη   Θυμίαμα: Στύραξ Θεότητα:Εκατη I_icon_minitimeΠαρ Δεκ 02, 2011 8:29 pm

Πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά! Smile
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Θυμίαμα: Στύραξ Θεότητα:Εκατη
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood.. :: Κανόνες για τη χρήση του Dragon Blood :: Ειδη Μαγειας :: Αρχαιοελληνική Μαγεία-
Μετάβαση σε:  
Forumgreek.com | © phpBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Αναφορά κατάχρησης | Πρόσφατες συζητήσεις