Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood..

Ελάτε μαζί μας στο εκπληκτικό ταξίδι για την εκμάθηση της μαγείας
 
ΦόρουμΕγγραφήΣύνδεση

Μοιραστείτε | 
 

 Σαμανισμός

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Σαμανισμός   Παρ Οκτ 15, 2010 4:38 pm

Με τον γενικό όρο Σαμανισμός εννοείται ένα πολύπλοκο λατρευτικό και μαγικο-θρησκευτικό φαινόμενο που διαμορφώνεται γύρω από την τεχνική της έκστασης. Εξαιτίας της ευρείας γεωγραφικής του εξάπλωσης -Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Σιβηρία, Ινδονησία, Ωκεανία κ.λπ.) ο Σαμανισμός δεν παρουσιάζει ομοιομορφία ως προς τη λατρευτική πρακτική του. Κεντρικό πρόσωπο στον Σαμανισμό είναι ο σαμάνος (šamán) ως ιερέας, μάγος-γιατρός και αρχηγός ενίοτε της οικογενειακής θρησκείας. Επιχειρώντας ψυχολογική προσέγγιση του όρου ο Τζόζεφ Κάμπελ ορίζει τον σαμάνο ως άτομο αρσενικού ή θηλυκού φύλου που έχει στραφεί στον κόσμο του ασυνείδητου, εξαιτίας έντονης ψυχολογικής εμπειρίας. Η βάση της σαμανικής πρακτικής είναι αρχέγονα ανιμιστική, αν και διακρίνεται για τις κοσμολογικές της θεωρήσεις σε διαφορετικές τοπικές σαμανικές παραδόσεις.

Στο έργο του Σαμανισμός, ο Μίρτσεα Ελιάντε περιορίζει την έννοια σαμάνος, υποδεικνύοντας ότι δε θα έπρεπε να εφαρμόζεται για οποιονδήποτε μάγο ή μάγο γιατρό αλλά για τους μάγους θεραπευτές της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ασίας για τους οποίους αναφέρεται ως εξής:

«[ο σαμάνος] πιστεύεται γενικά ότι θεραπεύει και εκτελεί θαύματα τύπου φακίρ, όπως όλοι οι μάγοι [...] Πέραν αυτού όμως, είναι ψυχοπομπός, επίσης ιερέας, μυστικιστής και ποιητής»

Αν οριστεί με αυτόν τον τρόπο ο Σαμανισμός, ο όρος καλύπτει μια σειρά φαινομένων που μοιράζονται μια μοναδική δομή και ίστορία η οποία απαντάται στις καθαρότερες μορφές της σε κυνηγετικές, τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες κοινωνίες όπως αυτές της Σιβηρίας και της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες λατρεύουν έναν ουράνιο θεό ως deus otiosus. Εξετάζοντας σε αυτό το πλαίσιο ο Ελιάντε τον σαμανισμό δίνει έμφαση στην ιδιότητα του σαμάνου να επιδιώκει την κατάσταση του ανθρώπου πρίν από την Πτώση στις παρυφές του ιερού χρόνου. Για τον Ελιάντε η πλέον αντιπροσωπευτική μυστικιστική εμπειρία των αρχαϊκών κοινωνιών και δη του σαμανισμού, είναι η Νοσταλγία του Παραδείσου, η επιθυμία για αποκατάσταση της ελευθερίας και της ομορφιάς του κόσμου πριν την Πτώση του ανθρώπου. Τούτη η επιθυμία εγγενής σε όλες σχεδόν τις θρησκευτικές τάσεις, σύμφωνα πάντα με τον Ελιάντε εκδηλώνεται με ιδιαίτερους τρόπους στον Σαμανισμό.

Ο Πολ Ραντέν -με αφορμή το παράδειγμα των Γιακούτ της νότιας Καλιφόρνιας- σημειώνει ότι πέραν της θρησκευτικής, ο σαμάνος συμμετείχε στις οικονομικές λειτουργίες της κοινότητας. Χρησιμοποιώντας τον φόβο, το δέος -βάση κάθε θρησκευτικού ενστίκτου σύμφωνα με τη θεώρηση άλλων ανθρωπολόγων- με τις κατάλληλες συμμαχίες και τα δώρα για τις υπηρεσίες του αύξανε τις πηγές του πλούτου, διατηρώντας μονοπώλιο σε συγκεκριμένα ιερά αντικείμενα και υλικά, όπως τα φτερά. Μετατοπίζει, ωστόσο, την έννοια του φόβου στη γήινη δύναμη του αρχηγού της κοινότητας και την υπερφυσική δύναμη του σαμάνου και όχι στο φόβο των πνευμάτων αφεαυτού. Αντιθέτως, θεωρεί ότι η πίστη στα πνεύματα υπήρξε πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. Βάσει των παραπάνω ο σαμάνος μέσω της κοσμολογίας που αναπτύσσει, χτίζει ένα πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς και οργάνωσης για το περιβάλλον του, στο οποίο υπεισέρχεται και ο οκονομικός παράγοντας.

Ιστορία του σαμανισμού

Η κατανόηση του Σαμανισμού είναι εν γένει προβληματική εξαιτίας της πολυπλοκότητας και κυρίως του πλαισίου της εντοπιότητας χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα της φιλολογικής μαρτυρίας κάποιων ιερών κειμένων. Στα πλαίσια της ανθρωπολογίας είναι κατανοητό πώς στις απλούστερες αρχαϊκές κοινωνίες η ανθρωπότητα εν γένει διατηρούσε την πίστη ότι υπερφυσικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για σειρά γεγονότων που είχαν αντίκτυπο στην καθημερινότητά της.

Γενικότερα ο Σαμανισμός σχετίζεται με την προσππάθεια κατανόησης των αρχών του κόσμου, της γης και των ζώων. Πρόκειται για μια υπαρξιακή αναζήτηση του νοήματος της ζωής και του θανάτου και οι σαμάνοι στις αρχαϊκές εποχές υπήρξαν πιθανώς οι πρώτοι που αναζήτησαν το νόημα της ζωής και τον έλεγχο των δυνάμεων που είχαν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους.

Αν και η αναζήτηση συγκεκριμένων ατόμων που ακολουθούσαν και ασκούσαν τον σαμανισμό είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω απουσίας γραπτών μαρτυριών ή μόνιμων εγκαταστάσεων και ιερών στη μακρινή αρχαιότητα, παραδοσιακά φαίνεται πως σχετίζονταν με κυνηγετικές και τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες και συνέχισαν να υπάρχουν μετά τη νεολιθική επανάσταση. Σήμερα σαμάνοι βρίσκονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ως σταθερά σε σχέση με τις προγενέστερες εποχές θεωρείται ο σκοπός του Σαμανισμού, που είναι η επίτευξη της βαθιάς έκστασης, προκειμένου ο ακόλουθος να έρθει σε επαφή με πνεύματα και πράγματα πέραν του φυσικού κόσμου, ώστε να επιτευχθεί θεραπεία, γνώση και αναζωογόνηση της γης.

Στη μελέτη του για τις θρησκείες του κόσμου ο Άρτσι Μπαμ θεωρεί επιπλέον κοινό χαρακτηριστικό στη σαμανική λατρεία την απουσία ιερέων ως εξής: «όσο περισσότερο φόβο και αδυναμία αισθάνεται κανείς, τόσο περισσότερο αναζητά τη βοήθεια ιερέα. Όσο περισσότερο αισθάνεται αυτάρκης, όσο μένει αδιατάρακτος στην προσβολή ή την επίθεση, τόσο περισσότερο βιώνει τον εαυτό του ως σαμάνο». Ο ακόλουθος του σαμανισμού βάσει των παραπάνω είναι εκείνος που στηρίζεται στη χρήση των σαμανικών τελετουργικών ως οδηγό στη ζωή του, γεγονός που πιθανώς ερμηνεύει την πλήρη απουσία ιερατείου.

Στο πέρασμα των αιώνων από την άποψη της διαχρονίας στην ιστορική εξέλιξη του σαμανισμού, διατηρήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά του πυρήνα της σαμανικής λατρείας, ευρέως αποδεκτά από τους ανθρωπόλόγους ως πυρηνικές λατρευτικές πρακτικές:

1)Ο Σαμανισμός διακατέχεται από μια συνειδητή προσπάθεια των ακολούθων του να επικοινωνήσουν με πνευματικές υπάρξεις μη αναγνωρίσιμες από τη φυσική ύπαρξη. Το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας είναι σύμφωνα με την άποψη των σαμάνων θεραπεία γνώση ή καθοδήγηση.
2)Ο Σαμανισμός δεν είναι παραδοσιακή θρησκεία όσο ατομική αντίληψη για τους αόρατους κόσμους του πνεύματος και της φύσης.
3)Οι Σαμάνοι παραδοσιακά εκπληρώνουν τον ρόλο του ιερέα, του μάγου ή του θεραπευτή. Οι συγκεκριμένοι ρόλοι καθορίζονται κυρίως από από τη βιωματική εμπειρία εκείνου που ακολουθεί τον δρόμο του Σαμανισμού.
4)Οι Σαμάνοι θεωρούνται διαχρονικά θεραπευτές, πνευματικοί σύμβουλοι ερμηνευτές ονείρων και γνώστες των δυνάμεων των φυτών. Οι συγκεκριμένοι ρόλοι είναι εξαιρετικά διακριτοί, καθώς οδηγούν τον σαμάνο σε διαφορετικά μονοπάτια καθοδήγησης στους πνευματικούς κόσμους.

Πρακτικές

Αναφέρθηκε παραπάνω ότι η θεμελιώδης πίστη στον σαμανισμό είναι η επικοινωνία με τα πνεύματα. Τούτο επιτυγγχάνεται κυρίως μέσω της σαμανικής έκστασης με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης. Κατά τη σαμανική έκσταση το άτομο στέκει έξω από τον εαυτό του σε μια μεταβαλλόμενη κατάσταση συνείδησης. Σε αυτή την κατάσταση συνείδησης οι σαμάνοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποκτήσουν γνώση, καθοδήγηση και θεραπευτικές δυνάμεις.

Η πρώτη φάση της σαμανικής έκστασης είναι η άνοδος της ψυχής του σαμάνου στον ουρανό -συνήθως μέσω του δέντρου του κόσμου- ή η κάθοδός της στον κάτω κόσμο. Η επίτευξη της εξυψωμένης κατάστασης της ψυχής είναι μια δοκιμασία επίπονη που απαιτεί κουραστική εκπαίδευση και την ολοκλήρωση μιας σκληρής συνήθως μυητικής διαδικασίας. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της μύησης, ο σαμάνος με τη βοήθεια των πνευμάτων είναι ικανός να εκπληρώσει έργα θεραπείας, καθοδήγησης της ψυχής των νεκρών και αποκατάστασης της γνώσης χάριν εκείνων που, ζώντας στον φυσικό κόσμο, διαθέτουν μόνον τη γήινη αντίληψη των πραγμάτων.

Κλήση και μύηση
Το κύριο σώμα των σημείων του σαμανισμού και των αρχαϊκών τεχνικών της μαγείας απαντάται στην πληρέστερη μορφή του στην Κεντρική και τη Βόρεια Ασία, κοντά στον αρκτικό κύκλο. Τα στοιχεία αυτού του σώματος -ειδικές σχέσεις με τα πνεύματα, εκστατικές ικανότητες και μαγική πτήση, ανύψωση στον Ουρανό και κάθοδος στον Κάτω Κόσμο, η κυριαρχία της φωτιάς κ.ά.- απαντώνται και σε άλλους σαμανισμούς, χωρίς ωστόσο να διατηρούν στην πληρότητά τους όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν το πλαίσιο του σαμανισμού stricto sensu. Υπό αυτή την έννοια η μυστικιστικού χαρακτήρα κλήση στον Σαμανισμό βρίσκει την εφαρμογή της σε άλλους σαμανισμούς, ιδιαίτερα εκείνον της Βόρειας Αμερικής, όπου η κλήση και η μύηση στον ρόλο του σαμάνου είναι σχεδόν ταυτόσημη.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
bill
Έμπειρος Στρατιώτης
Έμπειρος Στρατιώτης


Αριθμός μηνυμάτων : 2026
Ημερομηνία εγγραφής : 26/06/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σαμανισμός   Παρ Οκτ 15, 2010 11:28 pm

τελεια η αναφορα σου.... thanks thanks thanks
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σαμανισμός   Παρ Οκτ 15, 2010 11:29 pm

Σε ευχαριστώ love
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
zoi
Έμπειρος Στρατιώτης
Έμπειρος Στρατιώτης
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 09/09/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σαμανισμός   Σαβ Οκτ 16, 2010 4:46 am

Πραγματικά υπέροχη!!!!!
Τι μαθαίνει κανείς από μία σύμπτωση....
ποιος ξέρει πότε θα το εντόπιζα.....

Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ, αγγελούδι!!!!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Ηλιος
Βασιλιάς/ισσα
Βασιλιάς/ισσα
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 3627
Ημερομηνία εγγραφής : 13/09/2010
Ασχολίες : Μητέρα

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σαμανισμός   Κυρ Οκτ 17, 2010 5:19 am

Αγγελούδι!Πέρασε στη σελίδα την πρακτική της ανακάλυψης του Τοτέμ.Για μένα ηταν από τις πιό συγλονιστικές μου εμπειρίες.Και στην ουσία ειναι η αρχη του μονοπατιού αυτού.
Υ.Γ.Συγνώμη που δεν ειπα στη μικρή γιά το π.μ.
Λυπήθηκα για την Νεραίδούλα σου.Αν θελει βοήθεια σε κάτι να υπολογισεται και μενα.Μου λείπει ήδη.Οπως και το αβαταρ σου με τον αγγελο.
Ξένοι είναι φίλοι που δεν συναντήσαμε ποτε.Δυστυχώς δεν θυμαμαι ποιος το ειπε.

_________________
Η ζωή είναι τραγωδία για όσους αισθάνονται αλλά κωμωδία για όσους σκέφτονται....
Horace Walpole
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σαμανισμός   Κυρ Οκτ 17, 2010 7:46 am

Δεν πειράζει καλή μου μια παρεξήγηση ήταν και λύθηκε και όλα καλά με την κορούλα σου.Ίσως ήμουν και εγώ υπερβολική αλλά κάθε μέρα εδώ μέσα γίνονται τα τέρατα και μας σπάνε τα νεύρα...δε θέλουμε και πολύ για να ξεσπάσουμε,είμαστε που είμαστε στην τσίτα.Όσο για τη νεράιδα,δεν είναι πλέον "μου" και επέτρεψέ μου να μην το σχολιάσω!Να είναι καλά αλλά δε θέλω καμία επαφή μαζί της.Όλοι έχουμε προβλήματα αλλά δεν έχουμε παιδιάστικη συμπεριφορά και φερόμαστε αναλόγως από τη στιγμή που έχουμε αναλάβει κάποια ευθύνη εδώ μέσα.Δε δηλώνουμε κάθε 3 και λίγο παραίτηση και μετά λέμε "το μετάνιωσα δεν παραιτούμαι".Επειδή θα συγχιστώ,έχει τελειώσει για μένα η κουμπαριά και απλά δεν ασχολούμαι,κάνω ότι δεν υπάρχει.Έχω σοβαρότερα θέματα να ασχοληθώ!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Astrowitch
Έμπειρος Στρατιώτης
Έμπειρος Στρατιώτης
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 571
Ημερομηνία εγγραφής : 10/06/2010
Ασχολίες : Πνευματικη - Ψυχικη ανυψωση

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σαμανισμός   Κυρ Οκτ 17, 2010 7:30 pm

Τα προσωπικά του καθενός δεν μας ενδιαφέρουν aggeloudi μου ούτε και τα μέλη μας. Τα κρατάμε σε ένα συρτάρι με τις αναμνήσεις και μένουν εκεί για εμάς και ΜΟΝΟ για μας.

Ευχαριστω.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
????????
ΕπισκέπτηςΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σαμανισμός   Κυρ Οκτ 17, 2010 8:17 pm

Το ίδιο θα πω και σε σένα Άστρο,ότι τα προσωπικά μου δεν σε ενδιαφέρουν.Δεν έκατσα να πω τι έχει γίνει,απλά με ρώτησε ο Ήλιος και της απάντησα ότι δε θέλω να με ρωτάνε για την νεράιδα.Τέλος εδώ το θέμα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
neraida
Βασιλιάς/ισσα
Βασιλιάς/ισσα
avatar

Αριθμός μηνυμάτων : 3319
Ημερομηνία εγγραφής : 10/05/2010

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Σαμανισμός   Κυρ Οκτ 17, 2010 8:21 pm

Αχ...

_________________
Να εισαι καλος με τους ανθρωπους ανεβαινοντας επειδη σιγουρα θα τους χρειαστεις κατεβαινοντας!!!Διαβαστε με προσοχη!!!

http://www.dragonblood.org/t2770-topic

http://www.dragonblood.org/t453-topic
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Σαμανισμός
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood.. :: Κανόνες για τη χρήση του Dragon Blood :: Καθιστικό του Δρακόσπιτου-
Μετάβαση σε:  
Δωρεάν forum σε punBB | © phpBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Αναφορά κατάχρησης | Sosblog.fr