Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood..
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood..

Ελάτε μαζί μας στο εκπληκτικό ταξίδι για την εκμάθηση της μαγείας
 
ΦόρουμLatest imagesΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

Πήγαινε κάτω 
4 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Φτου Ξελευθερία
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Φτου Ξελευθερία


Αριθμός μηνυμάτων : 173
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2010

ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ   ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Αυγ 25, 2011 5:30 pm

Με μια τέτοια εξάπλωση στις περισσότερες χώρες του κόσμου και εκατομμύρια μέλη (600.000 μόνο στη Μ. Βρετανία και 4.000.000 στη Β. Αμερική), ο Τεκτονισμός είναι με διαφορά η μεγαλύτερη σε μέγεθος οργάνωση, από εκείνες που θα μπορούσε κανείς να κατατάξει κάτω από τον τίτλο Μυστικές Εταιρίες, και ακόμη το αρχαιότερο μυητικό φιλοσοφικό σύστημα στη νεότερη παγκόσμια ιστορία, με επίσημη ημερομηνία εμφανίσεις το 1717.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ;
Ο Ελευθεροτεκτονισμός ή Μασονισμός ή Μασονία ( από την αγγλική λέξη mason που σημαίνει «κτίστης-οικοδόμος-τέκτων») είναι μια παγκόσμια οργάνωση που διακρίνεται σε εθνικές κοινότητες, οι οποίες είναι ανεξάρτητες στη διοίκηση και λειτουργία μεταξύ τους, συνδέονται όμως μέσω της ταυτότητας των αρχών, των τρόπων και των σκοπών που διέπουν τη λειτουργία τους.
Συμφωνά με όσα διατείνονται οι ίδιοι οι Τέκτονες στα επίσημα έγγραφα τους, όπου περιγράφονται οι σκοποί και ο τρόπος λειτουργίας των τεκτονικών εργαστηρίων ή στοών, όπως αποκαλούνται, ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι ένα φιλοσοφικό, προοδευτικό και φιλάνθρωπο σύστημα που αποσκοπεί στην ηθική και πνευματική βελτίωση των μελών του μέσω της αυτογνωσίας, της έρευνας της Αλήθειας, της Αλληλεγγύης και της εφαρμογής των αρχών της τεκτονικής ηθικής, ενώ παράλληλα ως θεσμός εργάζεται αδιάλειπτα για την πρόοδο και την ηθική και την πνευματική ανόρθωση της ανθρωπότητας μέσω της ειρηνικής και βαθμιαίας ανύψωσης του ατόμου. Όλη αυτήν την εργασία οι Τέκτονες την αναφέρουν συμβολικά ως «ανοικοδόμηση του ναού της αρετής».
Ως πνευματική κατεύθυνση ο Ελευθεροτεκτονισμός, σύμφωνα πάντα με όσα αναγράφονται στα κείμενα του, σέβεται όλες της θρησκείες και δεν διατυπώνει ούτε επικαλείται κάποιο δόγμα, εκτός από τις 2 βασικές αρχές: την πίστη στην ύπαρξη του Θεού, που τιμά με την προσωνυμία «Μέγας Αρχιτέκτων του Σύμπαντος», και την πίστη στην αθανασία της ψυχής. Η ελευθερία της σκέψης και της συνείδησης του κάθε Τέκτονα θεωρείται ύψιστο αγαθό, ενώ καταδικάζεται η βία και αποδοκιμάζεται κάθε μέσο που απειλεί αυτήν την ελευθερία.
Σύμφωνα πάντα με όσα πρεσβεύουν επίσημα οι Τέκτονες, ο Ελευθεροτεκτονισμός δεν είναι θρησκεία ούτε πολιτικός οργανισμός, γι’ αυτό απαγορεύονται αυστηρά οι συζητήσεις σχετικά με πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα στις τεκτονικές συνεδριάσεις. Οι Τέκτονες επίσης πρεσβεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από πνευματικά ή υλικά προσόντα , καταγωγή, κοινωνική θέση, εθνικότητα, φυλή, χρώμα, γλώσσα ή θρησκεία, γεννιούνται ελεύθεροι και έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα.
Ο Παγκόσμιος Τεκτονισμός διακρίνεται σε πολλά δόγματα ή συστήματα και δεν διοικείται από κάποια ανώτερη αρχή. Οι τεκτονικές δυνάμεις των διάφορων χωρών είναι ανεξάρτητες και αυτόνομες στη λειτουργία τους, έχοντας κοινά μόνο το όνομα, τα σημεία αναγνώρισης, την ιδεολογία και τους σκοπούς.
Ο Τεκτονισμός κάθε χώρας διαιρείται σε στοές και όλες οι στοές της κάθε χώρας ενώνονται σε μία εθνική Μεγάλη Τεκτονική Δύναμη, που ονομάζεται Μεγάλη Ανατολή ή Μεγάλη Στοά ανάλογα με το δόγμα που ακολουθείται.
Οι Τέκτονες συγκεντρώνονται και συνεδριάζουν σε ιδιαίτερους χώρους που ονομάζονται στοές και εκεί εργάζονται με σκοπό την αυτοβελτίωση τους και την κατανόηση και εφαρμογή των τεκτονικών αρχών και αληθειών. Το περιεχόμενο και οι βαθύτερες έννοιες της τεκτονικής φιλοσοφίας μεταδίδονται μέσω συμβόλων, αλληγοριών και φυσικά των μυήσεων. Η αποκάλυψη των εννοιών αυτών γίνεται σταδιακά και προοδευτικά μέσα από ένα σύστημα βαθμών που συνδέονται από αντίστοιχες διδασκαλίες και στους οποίους μυείται σταδιακά ο Τέκτονας έπειτα από ορισμένα χρονικά διαστήματα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ:
Η έρευνα για την καταγωγή του Τεκτονισμού και η πλήρης καταγραφή της ιστορίας του αναμφίβολα αποτελεί ένα τεράστιο και δύσκολα εγχείρημα, με το οποίο σήμερα έχουν καταπιαστεί πολλοί και σπουδαίοι μελετητές σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα πολλές και αντιφατικές αναλύσεις και απόψεις. Το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτό το πολύ σημαντικό κίνημα, φιλοσοφία, οργάνωση ή όπως αλλιώς το ονομάσει κανείς, που απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και να επηρεάζει, στο βαθμό που αυτό συμβαίνει, ιδεολογίες, κυβερνήσεις, διεθνείς εξελίξεις- σε σημείο μάλιστα πολλοί να παραδέχονται ότι ο δυτικός κόσμος στην ουσία είναι μασονικός πολιτισμός- το βέβαιο, λοιπόν, είναι ότι παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε αρκετά για το πώς ο Τεκτονισμός εμφανίστηκα , από πού κατάγεται, ούτε πώς δημιουργήθηκαν τα τυπικά και η πολύπλοκη τελετουργία των διαφόρων βαθμών του.
Το παλαιότερο γνωστό τεκτονικό κείμενο, που υπολογίζεται περίπου στο 1400 μ.Χ., μιλάει για μια μυστική παράδοση η οποία ξεκινάει από μια θρυλική μορφή ονόματι Τζαμπάλ, που ανακάλυψε την γεωμετρία και αποτύπωσε τα συμπεράσματα του σε μια λίθινη στήλη. Μετά τον Κατακλυσμό του Νώε και την καταστροφή όλου του τότε γνωστού κόσμου, ο Αιγύπτιος μύστης Ερμής ο Τρισμέγιστος ξαναανακάλυψε αυτήν την γνώση, η οποία πέρασε στις επερχόμενες γενιές μέσα από μια αλυσίδα μυημένων, που περιλαμβάνει τον Νεμρώδ, τον Αβραάμ, τον Ευκλείδη και τους 800 τέκτονες (οικοδόμους) που εργάστηκαν για την ανέγερση του Ναού του Σολομώντα.
Έτσι, όπως συμβαίνει και για πολλούς άλλους κλάδους της δυτικής εσωτερικής παράδοσης, κατά μία άποψη, η καταγωγή του Τεκτονισμού ανάγεται στην αρχαία Αίγυπτο και τα Ιουδαϊκά Μυστήρια. Σήμερα 2 θεωρίες έχουν επικρατήσει σχετικά με την γέννηση και την ιστορία του Τεκτονισμού.
Σύμφωνα με την πρώτη, την αποκαλούμενη «Αυθεντική Σχολή» που εμφανίστηκε στο β’ μισό του 19ου αιώνα ως συνέπεια της ανάπτυξης της επιστήμης και της συγκριτικής- ο Τεκτονισμός ξεκίνησε από τις συντεχνίες των τεχνιτών, οικοδόμων και λιθοδόμων του Μεσαίωνα. Οι συντεχνίες αυτές είχαν ως έργο τους αφενός τη διασφάλιση των προνομίων που είχαν τα μέλη τους και αφετέρου τη διαιώνιση των γνώσεων που κατείχαν, κάτι που επιτύγχαναν με την εκπαίδευση νέων μελών στα οποία μεταβίβαζαν τα μυστικά της τέχνης τους.
Η δεύτερη θεωρία τώρα, σχετικά με την καταγωγή του Τεκτονισμού, είναι πιο ρομαντική και μυστηριακή….Σύμφωνα με την θεωρία αυτή , την αποκαλούμενη «Ανθρωπολογική Σχολή», ο Τεκτονισμός έχει την καταγωγή του στα αρχαία Μυστήρια και είναι ο θεματοφύλακας της Γνώσης που διασώθηκε μέχρι την ίδρυση του μέσα σε διάφορες μορφές, όπως οι Ναϊτες Ιππότες και οι Ροδόσταυροι. Υπό την έννοια αυτή ο Τεκτονισμός είναι ο συνεχιστής αυτής της αρχαίας μυητικής παράδοσης που ζει μέχρι σήμερα και χάνεται η αρχή της στο βάθος του χρόνου.
Η ιστορία αυτής της παράδοσης εξελίσσεται ως εξής: Όταν έπεσε η Παλαιστίνη στα χέρια των Μωαμεθανών το 1291, οι Ναίτες επέστρεψαν στην Ευρώπη και οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην Γαλλία. Εκεί, ύστερα από λίγο, δέχτηκαν την επίθεση του βασιλιά της Γαλλίας Φιλίππου του Ωραίου, που, σε συνεργασία με τον Πάπα, από καιρό μελετούσε την εξόντωση τους. Στους διωγμούς που ακολούθησαν πολλοί Ναϊτες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και τελικά εκτελέστηκαν ως αιρετικοί. Ορισμένοι όμως κατάφεραν να ξεφύγουν και λέγεται ότι μεγάλος αριθμός πρόλαβε και επιβιβάστηκε σε 18 καράβια του Τάγματος και εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση. Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει πόσοι έφυγαν και πού πήγαν…
Τέλος στην όλη συζήτηση για τη σχέση Ναϊτών- Τεκτονισμού, υπάρχει το θέμα των «όρκων αίματος». Τα τεκτονικά τυπικά περιέχουν πλήθος τιμωριών αν κάποιος τέκτονας παραβεί τους όρκους περί μυστικότητας που έχει δώσει, πολλές φορές με το ίδιο του το αίμα (συμβολικά βέβαια). Φυσικά το αξιοπερίεργο είναι ότι τέτοιοι όρκοι δεν αρμόζουν στα μέλη μιας συντεχνιακής οργάνωσης οικοδόμων, είναι όμως απόλυτα κατανοητοί για τους Ιππότες του Ναού, όταν συλλαμβάνονταν και υποχρεώνονταν με βασανιστήρια από την Ιερά Εξέταση να προδώσουν τα μυστικά του Τάγματος τους.
Μετά την συσχέτιση του Τεκτονισμού με τους Ναϊτες, ένα άλλο ζήτημα παρεμφερές, που απασχολεί μέχρι σήμερα τους ερευνητές, προέκυψε: η πιθανή σχέση Τεκτόνων και Ροδόσταυρων. Ένα από τα πιο σοβαρά στοιχεία που πιθανολογούν μια τέτοια σχέση είναι η περίπτωση του Ηλία Άσμολ.
Ο Άσμολ, ένας από τους πιο επιφανείς πνευματικούς ανθρώπους στην Αγγλία του 17ου αιώνα, γνωστός αρχαιολόγος και ένας από τους ιδρυτές της Royal Society, μυήθηκε στον Τεκτονισμό το 1646, πριν από την τυπική εγκαθίδρυση της Εταιρίας το 1660, τα μέλη συγκεντρώνονταν άτυπα και αποκαλούσαν την οργάνωση τους «το Αόρατο Κολέγιο», έναν όρο που είχε πάρει από τα μανιφέστα των Ροδόσταυρων.
Η εγκαθίδρυση τεκτονικών στοών στη μεγάλες πόλεις της Ευρώπης κατά τον 18ο αιώνα και η απήχηση που είχαν οι τεκτονικές ιδέες σε πολλά ανήσυχα πνεύματα, επιστήμονες, διανοούμενους, πολιτικούς και ευγενείς της εποχής εκείνης επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις τότε κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Τα αποτελέσματα και οι συνέπειες των εξελίξεων αυτών ήταν τόσο σημαντικά που καθόρισαν εν πολλοίς τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του αποκαλούμενου δυτικού πολιτισμού. Και αυτό δεν είναι υπερβολή αν σκεφτεί κανείς ότι οι βασικοί εμπνευστές και δημιουργοί των μεγαλύτερων και πιο σπουδαίων πολιτικών κινημάτων, ιδεολογιών και επιστημονικών ανακαλύψεων (Γαλλική Επανάσταση, δημιουργία και ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών, Φιλική Εταιρία), που συνέβησαν τον 18ο και 19ο αιώνα, όπως ο Γκαίτε, ο Μότσαρτ, ο Μέγας Ναπολέων, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον κ.α., ήταν Τέκτονες.
Κάτω από αυτήν την οπτική είναι φανερό ότι η σύγχρονη επιστήμη όσο και η σύγχρονη δημοκρατία ως πολίτευμα έχουν τεκτονικές ρίζες και συνεπώς θα μπορούσε βάσιμα να ισχυριστεί κανείς –κάτι που ήδη παραδέχονται σήμερα πολλοί φιλόσοφοι και ερευνητές- ότι ο σύγχρονος δυτικός κόσμος είναι στην ουσία τεκτονικός πολιτισμός.
Κατά μια άποψη, ο τεκτονικός πολιτισμός όπως και οι προκάτοχοι του, δεν είναι παρά ένα ακόμη στάδιο ενός τεράστιου κοσμικού σχεδίου, που αναφέρεται στην ανοικοδόμηση του μεγάλου Ναού της ανθρώπινης εμπειρίας και συνείδησης, του οποίου (σχεδίου) τη φύση και το σκοπό ίσως ορισμένοι σήμερα να μπορούν να μαντέψουν.
Βέβαια αν όλα αυτά ευσταθούν και η θεωρία της ύπαρξης άμεσης σχέσης ανάμεσα σε Ναϊτες και Τέκτονες είναι αληθινή, τότε μπορεί κανείς με σιγουριά να πει ότι η προδοσία και η εξόντωση των Ναϊτών Ιπποτών από τον Πάπα και τον βασιλιά της Γαλλίας πριν από περίπου 700 χρόνια, έχει ξεπληρωθεί και με το παραπάνω. Και αυτό γιατί ο Τεκτονισμός, ως η συνέχεια του Ναϊτισμού, υπήρξε αφενός ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές των δημοκρατικών τύπων διακυβέρνησης ενάντια στη μοναρχία και αφετέρου ο εμπνευστής της ορθολογιστικής επιστημονικής μελέτης και έρευνας ενάντια στο δογματισμό της εκκλησίας.
Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
Η ιστορία του ελληνικού Ελευθεροτεκτονισμού εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τα όρια της Ελλάδας των νεότερων χρόνων. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, οι τεκτονικές ιδέες είχαν επηρεάσει πολλούς επιφανείς Έλληνες, πριν ακόμη από την Επανάσταση του 1821, οι οποίοι ζούσαν στην Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πίσω από πολλά απελευθερωτικά κινήματα της τότε εποχής βρίσκονταν Έλληνες Τέκτονες που είχαν μυηθεί σε στοές του εξωτερικού. Έλληνες ιδρυτές τεκτονικών στοών υπήρξαν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Αντώνης Κυριαζής γνωστός και ως Ρήγας Φεραίος, ο Εμμανουήλ Ξάνθος( ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρίας),
Οι εξελίξεις όσον αναφορά την ανάπτυξη του τεκτονισμού στην Ελλάδα το α’ μισό του 19ου αιώνα είναι ραγδαίες. Μετά την πτώση του Ναπολέοντα οι Γάλλοι εγκαταλείπουν τα Επτάνησα (1815) και την θέση τους παίρνουν οι Άγγλοι. Στην Κέρκυρα τώρα εργάζονται 3 στοές: η Ειρήνη, η Αγαθοεργία- Φιλογενεία και ο Πυθαγόρας, ενώ στη Ζάκυνθο ιδρύεται μια ακόμη στοά με τον τίτλο Αναγεννηθείς Φοίνιξ. Στη στοά αυτή μυήθηκε μεταξύ των άλλων και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που καταδιωκόμενος από τους Τούρκους είχε καταφύγει στα Επτάνησα.
Η Επανάσταση εναντίων των Τούρκων που προετοιμαζόταν εκείνα τα χρόνια έβρισκε καταφύγιο στις τεκτονικές στοές όπου κάτω από τον νόμο της σιγής ήταν δυνατό να οργανωθεί ο απελευθερωτικός αγώνας χωρίς τον κίνδυνο να προδοθεί. Για το λόγο αυτόν 80 περίπου Τέκτονες έμποροι αποφασίζουν και ιδρύουν στις 21 Δεκεμβρίου 1819 μια στοά στη Σμύρνη κάτω από την αθώα ονομασία Εμπορική Ιωνική Λέσχη.
Από το 1863, όταν ιδρύθηκε η πρώτη στην Αθήνα τεκτονική στοά, το Πανελλήνιον, μέχρι σήμερα, έχουν συσταθεί κατά καιρούς 120 περίπου στοές, υπό την αιγίδα της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, από τις οποίες όμως μόνο γύρω στις 50 είναι εν ενεργεία, σχεδόν σε όλες της μεγάλες πόλεις.

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΥ:
Οι συναντήσεις των τεκτόνων στις συμβολικές στοές γίνονται συνήθως μια φορά την εβδομάδα. Η κάθε στοά ανοίγει και διεξάγει τις εργασίες της κατά τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, σύμφωνα με ένα τυπικό, το οποίο είναι διαφορετικό στους ανάλογους βαθμούς. Η εισδοχή κάποιου που το επιθυμεί τον Τεκτονισμό γίνεται μέσω μιας μυητικής διαδικασίας. Έτσι, ένας υποψήφιος μυείται αρχικά στο πρώτο βαθμό του Μαθητή, ύστερα από δύο χρόνια περίπου στο βαθμό του Εταίρου και ένα με δύο χρόνια μετά στο βαθμό του Διδασκάλου. Στη συνέχεια ως Διδάσκαλος Τέκτονας πλέον, μπορεί να συνεχίσει στο φιλοσοφικό λεγόμενο Τεκτονισμό και να ανέλθει τις βαθμίδες του συστήματος που θα επιλέξει, με αντίστοιχες μυητικές διαδικασίες.
Στην περίπτωση του τεκτονικού τυπικού, αλλά και κάθε τυπικού που έχει θρησκευτικό-μαγικό χαρακτήρα, ισχύει ως κανόνας ότι μια τέτοια διαδικασία επαναλαμβανόμενη κανονικά, συχνά και σε ορισμένη μέρα και ώρα μπορεί να έχει αποτελέσματα. Η υπερβατικότητα ενός τυπικού και η αποτελεσματικότητα του στηρίζεται αφενός σε μεταφυσικές και αφετέρου σε ψυχολογικές βάσεις. Κάθε τεκτονικό τυπικό ξεκινάει από ένα μηδενικό σημείο και στη συνέχεια «αναβαίνει» σταδιακά μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψιστο πνευματικό σημείο, αλλά και ψυχολογικό για τους παριστάμενους, μετά το οποίο βαθμιαία «κατεβαίνει» για να επανέλθει στο μηδενικό σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.
Μια τέτοια διαδικασία εφόσον εκτελείται σωστά, μπορεί να έχει βαθιά αποτελέσματα σ’ αυτόν που την δέχεται, τόσο στο συνειδητό όσο και στο ασυνείδητο επίπεδο.
Στην αυτογνωσιακή του πορεία ο κάθε Τέκτονας, και στο βαθμό που αναγνωρίζει κάτι τέτοιο, έχει ως κατευθυντήριες γραμμές και βοηθήματα του τα τυπικά των αντιστοίχων βαθμών που συμμετέχει. Η προσπάθεια του καθώς δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη γραπτή διδασκαλία ή κάποια αυθεντία ούτε κάποια συγκεκριμένη μέθοδος, έγκειται στα ψυχολογικά αποτελέσματα που έχει πάνω του η συμμετοχή του στις τεκτονικές εργασίες και στην προσωπική του μελέτη των τυπικών και των νοημάτων που αυτά κρύβουν και των συμβόλων που υπάρχουν στην στοά.
Έτσι. Το απόκρυφο νόημα του Τεκτονισμού παρουσιάζεται στον Τέκτονα μέσω εικόνων, αλληγοριών, τελετουργιών και μύθων. Η πλειοψηφία των συμβόλων έχουν να κάνουν με υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην οικοδόμηση ναών. Όλα τα αντικείμενα αυτά έχουν συμβολικό νόημα, όπως και οι εικονογραφήσεις στο πάτωμα της στοάς και στους τοίχους.
Η όλη προσπάθεια του Τέκτονα αναζητώντας το Φώς και με τα εργαλεία που του παρέχονται, είναι να ανοικοδομήσει έναν ναό, το Ναό του Σολομώντα, όπως συμβολικά αναφέρεται στα τυπικά. Η οικοδόμηση όμως αυτή στην πραγματικότητα αναφέρεται στον ίδιο του τον εαυτό, στο πώς δηλαδή θα οικοδομήσει τον τέλειο άνθρωπο και σε συνεργασία με τους άλλους αδελφούς του την τέλεια ανθρωπότητα, το Ναό του Θεού. Η διαδικασία αυτή συνδέεται με την ανώτερη γνώση, η οποία διατρέχει την ανθρώπινη ιστορία από την αρχή του κόσμου.
Όλες οι τεκτονικές εργασίες και μυήσεις όλων των βαθμών λαμβάνουν χώρα εντός της στοάς, που θεωρείται ότι αποτελεί μια μικρογραφική παράσταση του Σύμπαντος, του Κόσμου όπως δημιουργήθηκε από το Θεό. Επομένως πρόκειται για έναν ιερό χώρο, που συμβολικά είναι το κέντρο του κόσμου, το μέρος που όλοι οι κόσμοι συναντώνται και ο οποίος, αφού απεικονίζει την Δημιουργία, θα πρέπει να είναι κτισμένος σύμφωνα με τους κανόνες της ιερής γεωμετρίας.
Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι όταν ο Εταίρος είναι έτοιμος να μυηθεί στον βαθμό του Διδασκάλου, κατά την μύηση του υποδύεται το ρόλο του Δασκάλου Χιράμ. Σύμφωνα με την παράδοση ο Χιράμ ήταν ο αρχιτέκτονας του Ναού του Σολομώντα, πριν όμως από την ολοκλήρωση του Ναού, τρεις βοηθοί του, εταίροι, υποκινούμενοι από τους εχθρούς τους Χιράμ, οργάνωσαν μια συνομωσία προκειμένου να αποσπάσουν από το Δάσκαλο τους τα μυστικά την τεκτονικής τέχνης και την Ιερή Λέξη και να συνεχίσουν αυτοί το έργο του, εποφθαλμιώντας τη δόξα του Δασκάλου τους.
Ο Χιράμ, πιστός στις αρχές του και γνωρίζοντας ότι οι τρεις βοηθοί του δεν ήταν έτοιμοι για να τους αποκαλυφθούν τα μυστήρια της ιερής του τέχνης, αρνήθηκε και δεν ενέδωσε στις πιέσεις τους. Τότε εκείνοι τον σκότωσαν και τον έθαψαν στα χαλάσματα του Ναού. Με το θάνατο του Χιράμ οι εργασίες στο Ναό σταμάτησαν. Έπειτα από κάποιο διάστημα ο βασιλιάς Σολομών, η προσωποποίηση της Σοφίας, βρήκε το σώμα του Δασκάλου και το έθαψε με τις αρμόζουσες τιμές. Σύμφωνα όμως με την παράδοση, με το θάνατο του Χιράμ χάθηκε η Ιερή Λέξη και έτσι ο Ναός δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί και μένει μισοτελειωμένος.
Από τότε οι Διδάσκαλοι Τέκτονες ταξιδεύουν από τη δύση προς την Ανατολή αναζητώντας την Ιερή Λέξη, το Λόγο, που όταν βρεθεί θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και ο Ναός. Αυτό θα σημάνει και την εμφάνιση του Νέου Ανθρώπου. Άλλωστε, με «ζωντανούς» λίθους μόνο μπορεί να ανεγερθεί ο Ναός του Φωτός….


Πηγή: Μυστικές Εταιρίες εκδόσεις: Αρχέτυπο


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Dreamy στις Πεμ Αυγ 25, 2011 7:10 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
whiteknight
Στρατιώτης
Στρατιώτης
whiteknight


Αριθμός μηνυμάτων : 193
Ημερομηνία εγγραφής : 04/03/2011
Ασχολίες : Μαγεία

ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ   ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Αυγ 25, 2011 5:52 pm

Ευχαριστω! μου ελεισε πολλεςςςς αποριες....
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Φτου Ξελευθερία
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Φτου Ξελευθερία


Αριθμός μηνυμάτων : 173
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2010

ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ   ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Αυγ 25, 2011 5:57 pm

Φυσικά όποιος έχει να συμπληρώσει κάτι, είναι καλοδεχούμενος....γυρώ από αυτήν την ιστορία ακούγονται πολλά και οι γνώσεις του ενός δεν καλύπτουν το θέμα! ευχαριστώ!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
teddy
Έμπειρος Στρατιώτης
Έμπειρος Στρατιώτης
teddy


Αριθμός μηνυμάτων : 522
Ημερομηνία εγγραφής : 28/06/2011
Ασχολίες : Κιθάρα, διάβασμα, άσκηση, μαγειρική

ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ   ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Αυγ 25, 2011 6:57 pm

Όντως, το θέμα του τεκτονισμού είναι πολύ μεγάλο κρύβονται πίσω του πολλά μυστήρια. Αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποιος εκτός του δόγματος που να γνωρίζει τα πραγματικά κίνητρα και τον σκοπό τους...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Φτου Ξελευθερία
Στρατιώτης
Στρατιώτης
Φτου Ξελευθερία


Αριθμός μηνυμάτων : 173
Ημερομηνία εγγραφής : 08/11/2010

ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ   ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Αυγ 25, 2011 7:25 pm

Και αν πρόσεξες στο κείμενο με τις λιγοστές πληροφορίες για την Ο.Τ.Ο.
https://dragonblood.forumgreek.com/t4302-topic
Αναφέρει ότι ίσως να είναι η υψηλότερη βαθμίδα του μασωνισμού που ακόμα και εκείνοι που είναι μες τον τεκτονισμό, ίσως να μην γνωρίζουν την υπαρξη της! Και φυσικά, όλα αυτά που κάνουν δεν μένουν μόνο στην δική μας διάσταση....! Αλλά ποιος ξέρει την αλήθεια? όλα αυτά είναι απλές αθώες ή παρατραβηγμένες συνομοσιολογίες....!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
NocturnalWiz
Στρατιώτης
Στρατιώτης
NocturnalWiz


Αριθμός μηνυμάτων : 214
Ημερομηνία εγγραφής : 04/09/2011

ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ   ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ I_icon_minitimeΠεμ Οκτ 20, 2011 4:29 am

Πάρα πολύ ενδιαφέρον Smile
Ευχαριστώ που μου έλυσες τις απορίες Very Happy
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Καλώς ορίσατε στο Dragon Blood.. :: Κανόνες για τη χρήση του Dragon Blood :: Καθιστικό του Δρακόσπιτου-
Μετάβαση σε:  
Δημιουργία Φόρουμ | ©phpBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Αναφορά κατάχρησης | Πρόσφατες συζητήσεις